Ajuda Terra mullada a cultivar tòfones al Berguedà i a recuperar terres en desús

Imaxe de cabeceira
Ver vídeo
 • Ubicación Barcelona, España
Financiado o 18 / 02 / 2023
Cofinanciado!
Obtido
€ 1.966
Mínimo
€ 1.500
Óptimo
€ 7.000
26 Cofinanceiros

Achegando € 5

visita espai + jornada treball

Visita espai agroforestal al Berguedà (6 hores) inclou 3 hores de visita + 3 h de treball formatiu. Amb esmorzar inclos!

> 05 Cofinanceiros

Achegando € 10

Totebag Terra Mullada

bossa tela compra amb logo Terramullada. Us contactarem per a gestionar la recollida.

> 02 Cofinanceiros

Achegando € 10

Tiquet infantil calçotada 25 de Març

Tiquet infantil per a la calçotada que tindrà lloc el 25 de Març a la finca de camp xic a Molins de Rei. Inclou Calçots, salsa, pa amb tomaquet, botifarra i vi (amb opció vegetariana) . Ens posarem en contacte amb tu per a indicar-te com arribar-hi.

> 00 Cofinanceiros

Achegando € 20

Ampolla ratafia

Ampolla de 500cl de ratafia.

> 05 Cofinanceiros

Achegando € 20

Tiquet adult calçotada 25 de Març

Tiquet per a la calçotada que tindrà lloc el 25 de Març a la finca de camp xic a Molins de Rei. Inclou Calçots, salsa, pa amb tomaquet, botifarra i vi (amb opció vegetariana) . Ens posarem en contacte amb tu per a indicar-te com arribar-hi.

> 00 Cofinanceiros

Achegando € 25

Pack provaolis

2 ampolles de 250cl de varietats Arbequina i Vera. Us contactarem per a gestionar la recollida.

> 00 Cofinanceiros

Achegando € 30

Oli oliva verge extra ecologic "Arbequina" (2L)

2L Oli oliva verge extra ecologic primera prensada en varietat arbequina. Varietat tradicional catalana, oli afruitat i suau. Us contactarem per a gestionar la recollida.

> 02 Cofinanceiros

Achegando € 30

Oli oliva verge extra ecologic "Vera" (2L)

2L Oli oliva verge extra ecologic primera prensada en fred. Oli de varietat "Vera" varietat autoctona tradicional del Vallès. Oli amb un lleuger toc picant i amarg. Us contactarem per a gestionar la recollida.

> 05 Cofinanceiros

Achegando € 30

Tòfona

Lot degustació 20 g tòfona fresca + laminador

> 01 Cofinanceiros

Achegando € 60

Oli oliva verge extra ecologic "Arbequina" (5L)

5L Oli oliva verge extra ecologic primera prensada en varietat arbequina. Varietat tradicional catalana, oli afruitat i suau. Us contactarem per a gestionar la recollida.

> 05 Cofinanceiros

Achegando € 60

Oli oliva verge extra ecologic "Vera" 5L

5L Oli oliva verge extra ecologic primera prensada en fred. Oli de varietat "Vera" varietat autoctona tradicional del Vallès. Oli amb un lleuger toc picant i amarg. Us contactarem per a gestionar la recollida.

> 13 Cofinanceiros

Acerca deste Proxecto

Ajuda’ns a fer els primers passos per a tenir una plantació de tòfones al Berguedà.

Necesidades Material Mínimo Óptimo
Ballat
Malla cinegètica 1.5m
€ 1.500
Pals de fusta
pals de fusta tractada autoclau per a suport de la malla cinegètica
€ 1.500
Material reg
Tuberies i altre material de reg per a instal·lar sistema de reg temporal que garanteixi el correcte arrelament dels arbres.
€ 1.000
arbres tofoners
Arbres d'alzina (quercus ilex) inoculats amb tòfona negra
€ 3.000
Total € 1.500 € 7.000
Imprescindíbel
Adicional

Información xeral

Terra Mullada ens hem reinventat després d'haver de deixar de produir oli d'oliva i fruites i verdures ecològiques a la finca de Can Bros, a Abrera. Per diversos motius, però, sobretot, la impossibilitat de la convivència del nostre projecte amb el senglar i la duresa del treball agrícola que afectaven a la conciliació familiar, deixem les terres que estem arrendant per aventurar-nos en un altre projecte.

Tenim l'oportunitat de fer servir uns terrenys forestals al Berguedà i volem aprofitar-los per a produir un producte tan apreciat i exquisit com és la tòfona. Aquests terrenys varen ser la primera plantació de tòfona de Catalunya a principis dels noranta, però l'incendi forestal del 94 va fer impossible l'execució de la iniciativa. Nosaltres volem tornar a engegar aquest projecte.

El primer pas és ballar amb malla cinegètica la zona on es plantaran les alzines tofoneres. Aquest ballat és indispensable per a protegir els arbres dels danys causats per la fauna salvatge. La tòfona és un cultiu lent, ja que primer s'han d'inocular els arbres als vivers. Un cop l'arbre està inoculat, es planta a l'explotació; trigant uns anys a establir-se i començar a produir. El nostre objectiu és tenir entre 6 i 10 ha d'alzina tofonera.

El cultiu de la tofonera permet produir tòfones d'alta qualitat a un preu més baix que la cerca de tòfones salvatges, ja que entre varis motius, ha anat disminuint a causa del canvi climàtic. Creiem que el cultiu de la tòfona permetrà democratitzar més l'accés a un producte tan preuat i amb tants beneficis culinaris. Pensem que és molt important que aquests cultius de tòfona siguin duts a terme i manejats per petits productors que tinguin especial cura del medi ambient, evitant que el cultiu de la tòfona sigui monopolitzat per grans productors i propietaris forestals.

Així doncs, volem promoure la producció agroforestal, com a manera de crear llocs de feina estable, però també per a revalorar la producció agroforestal, un sector que històricament havia estat molt rellevant a Catalunya, però que actualment és minoritari.

Les tòfones són un cultiu d'alt valor on gran part del volum de feina es concentra en els mesos d'hivern. Considerem que això ens ajudarà a crear llocs de feina que ens permetin compaginar les cures i criança familiar amb la producció agroforestal.

Características básicas

 • Promoure la producció agroforestal per part de petits productors
 • Recuperació de terres en desús
 • Aplicar el model mosaic d'integració dins del bosc de cultius dispersats que formen aturadors del foc en aquesta finca que va cremar fa trenta anys.
 • Produir tòfona de forma sostenible
 • Crear sistemes agroforestals que redueixin la gravetat dels incendis forestals
 • Crear llocs de treball que ens permetin compaginar la vida familiar
 • Permetre el projecte Terra Mullada de continuar endavant d'una forma diferent.
whatsapp-image-2022-12-02-at-09.58.45.jpeg captura-de-pantalla-2022-11-30-a-les-21.49.-60.png whatsapp-image-2022-11-28-at-13.13.30-1-.jpeg captura-de-pantalla-2022-11-30-a-les-21.45.50.png whatsapp-image-2022-11-28-at-13.48.33-1-1.jpeg

Motivación e a quen vai dirixido o proxecto

La tòfona és un cultiu creixent a Catalunya, i és important que els petits productors ens fem un lloc en aquest sector i evitar que sigui monopolitzat per grans propietaris forestals. Aquest projecte va dirigit a tota aquella gent que volen un model agroalimentari més sostenible.

captura-de-pantalla-2022-11-30-a-les-21.48.-33.png

Experiencia previa e equipo

Haver conreat la finca de can Bros on hem arribat a cultivar 16 ha d'horta i fruita, fa que puguem reaprofitar gran part de la maquinària i tot el saber i experiència de treball en el camp que hem anat adquirint al llarg del temps. Des de la pandèmia hem estat buscant i ampliant coneixements i pràctiques del món de la tòfona, pràctica que ofereix un gran ventall de coneixements i experiències amb la natura.

A Terra Mullada produïm, distribuïm i venem verdures i fruita de proximitat o ecològica. Tenim una botiga, en la qual moltes hortalisses provenen del nostre hort de Molins de Rei (Parc Agrari del Baix Llobregat). Cultivem varietats tradicionals i autòctones sense fer servir pesticides, herbicides ni petroquímics i de manera respectuosa amb el medi ambient. A Terra Mullada trobaràs també productes ecològics o de proximitat de pagesos d’aquí i llauraors valencians.

whatsapp-image-2022-11-28-at-13.23.12.jpeg whatsapp-image-2022-11-28-at-13.32.-29.jpeg whatsapp-image-2022-11-28-at-13.38.-39.jpeg

Compromiso social

Objetivos de Desarrollo Sostenible

 • Trabajo decente y crecimiento económico

  Promover el crecimiento económico sostenido, inclusivo y sostenible, el empleo pleno y productivo y el trabajo decente para todos

 • Ciudades y comunidades sostenibles

  Lograr que las ciudades y los asentamientos humanos sean inclusivos, seguros, resilientes y sostenibles

 • Producción y consumo responsables

  Garantizar modalidades de consumo y producción sostenibles

 • Acción por el clima

  Adoptar medidas urgentes para combatir el cambio climático y sus efectos

 • Vida de ecosistemas terrestres

  Gestionar sosteniblemente los bosques, luchar contra la desertificación, detener e invertir la degradación de las tierras y detener la pérdida de biodiversidad